Kiválasztották az E.ON Energy Globe verseny hazai nyerteseit

Publikálva: 2019-09-26 · Kategória: Hírek

Idén az E.ON hat kategóriában kereste az innovatív, fenntartható ötleteket. A nyertesek között van klímasemleges szálloda, interaktív környezetvédelmi oktatóterem, közösségi kert, napelemes tetőcserép, és egy vízen úszó naperőmű.

Az Energy Globe Award a fenntarthatóság és az energiahatékonyság nemzetközi eseménye, amit 1999-es indulása óta ma már 182 országban – köztük Magyarországon – rendeznek meg. Az egyes országok versenyzőinek győztesei bejutnak a nemzetközi döntőbe. Az idei hazai megmérettetésen az E.ON hat kategóriában kereste az innovatív, fenntartható ötleteket.

Az „Önkormányzat” kategória győztese, és egyben az átfogó nyertes Hernádszentandrás Község Önkormányzata lett. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község egy ökogazdálkodási rendszert alakított ki, amit BioSzentandrásnak neveztek el. Zöldségeket, gyümölcsöt, fűszernövényeket termesztenek, azokból szörpöket, lekvárt, aszalványokat állítanak elő, és egyedi kézműves termékeket készítenek. A gazdasági modellt az önkormányzat nonprofit kft.-je és egy szociális szövetkezet működteti, így megélhetést is biztosít a helyi közösségnek.

Az „Egyéni kezdeményezés” kategóriában a pécsi Zöld Folt Közösségi Kert bizonyult a legjobbnak. Egy elhanyagolt, szemetes belvárosi foghíjtelket formáltak szép, és a közösség számára is hasznos területté.

Az „Épület” kategória győztese az Irota EcoLodge névre hallgató klímasemleges üdülőhely. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei üdülőt kizárólag használt, illetve újrahasznosított anyagokból építették fel, napkollektorok állítják elő a melegvizet, az áramot napelemek termelik, és még az úszómedence is vegyszermentes, mivel a létesítmény saját víztározójában növények tisztítják a vizet. Mindezek mellett a WC-öblítés esővizes, a szennyvizet pedig baktériumokkal, áramfelhasználás nélkül kezelik.

A „Jövő generációja” kategóriában egy környezetvédelmi oktatóterem, a pécsi Öko-Kuckó nyerte el a díjat. Ők játéktáblákon mutatják be a természet, az energia, a vásárlás-fogyasztás és a hulladék témáit. A kuckót óvodai csoportok, iskolai osztályok, fiatalok és családok is látogatják.

A „Vállalat” kategória nyertese a Terrán GENERON napelemes tetőcserép. Különlegességét az adja, hogy a napcellákat olyan speciális módon integrálják az egyedi tetőcserepek felszínére, hogy azok megjelenése és felhelyezése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel.

Az „Ötlet” kategória díjazottjai a SOLART névre hallgató úszó solar panel, amelynek lényege, hogy a jelenleg is elérhető napelemeket egy olyan különleges bevonattal látják el, ami lehetővé teszi, hogy azok a vízen lebegjenek. Így akár elektromos hajók töltésére, kikötők energiaellátására is használhatók.

További információk a versenyről itt érhetők el.