Nemzetközi építőipari innovációs verseny Szentendrén

Publikálva: 2019-07-18 · Kategória: Hírek

2019 nyarán Magyarország a házigazdája a nemzetközi Solar Decathlon versenynek, amelynek célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése. A verseny keretében egyetemi csapatok mérik össze tudásukat és mutatják be innovatív mintaházaikat.

Kontinensünkön öt év elteltével kelhetnek újra versenyre a világ egyetemistái a 17. Solar Decathlonon. 2019-ben Magyarországon, Szentendrén, rendezik meg a nemzetközi szinten ismert és népszerű építészeti versenyt.

Az első versenyt az USA Energiaügyi Minisztériumának kezdeményezésére tartották 2002-ben Washingtonban. A verseny célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal annak érdekében, hogy innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntartható mintaotthonok lehetnek.

A benyújtott mintaháztervek közül a nemzetközi szakmai zsűri bírálata alapján kiválasztják azokat a nevezőket, akik pályaművükkel részt vehetnek a versenyen. A versenyzők nem csak terveket készítenek, hanem az aktuális döntő helyszínén meg is építik a pályaműveket. Így a verseny eredményeként egy innovatív lakóházakat bemutató “mintaházpark” jön létre, amelyet a szakmán kívül a lakosság is látogathat.

A csapatoknak és az általuk épített házaknak egy úgynevezett tízpróbán (decathlon) kell átesniük, melynek során építészeti, fenntarthatósági, energiahatékonysági, kivitelezési, esztétikai, és tájékozottsági szempontokat is figyelembe vesznek, továbbá vizsgálják azt is, hogy az épület mennyire állná meg helyét valós körülmények között a piacon.

A magyar rendezés fő szakmai témaként a meglévő épületállomány felújítását célzó megoldásokra helyezi a fókuszt. A verseny eredményhirdetésére július 28-án kerül sor. A Szoláris falu minden érdeklődő számára nyitva áll, szeptember 29-ig látogatható.

A Solar Decathlonról bővebb információ itt érhető el.