Idén is megrendezik a műanyagmentes júliust

Publikálva: 2019-07-01 · Kategória: Hírek

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, amely mennyiség fele egyszerhasználatos, nem lebomló, akár több száz évig a környezetünkben maradó műanyag. A fenntarthatósági kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a mértéktelen műanyagfogyasztás káros hatásaira és ösztönözni az alternatívák használatát.

Egy Eurobarométer felmérés szerint 4-ből 3 európai aggasztónak találja a hétköznapi műanyag termékek egészségre gyakorolt hatását. A környezeti hatásokat pedig 10-ből 9-en tartják veszélyesnek. Napjainkban olyan anyagokat használunk fel olykor percek alatt, amelyek élettartama akár évszázadokig is tarthat. Az EU e globális problémára adott válaszlépésként részt vesz a műanyagszennyezés és a tengeri hulladék elleni küzdelemben.

A 2019 májusában elfogadott, egyszer használatos műanyagokra vonatkozó uniós szabályok betiltják azokat az egyszer használatos, eldobható termékeket, amelyek esetében műanyagmentes alternatívák is rendelkezésre állnak. 2021-től betiltják az expandált polisztirolból készült egyszer használatos fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcákat, továbbá az étel- és italtárolókat – köztük a poharakat is.

A műanyagmentes július célja felhívni a figyelmet a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire, és segítséget nyújtani az egyszerhasználatos műanyag termékek alternatíváinak megtalálásához, vagy ami még jobb, teljes elhagyásukhoz. A fenntarthatósági megmozdulás résztvevői egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszerhasználatos műanyagokra. A „Plastic Free July” Ausztráliából indult 2011-ben, tavaly már 170 országból 120 millió ember vett benne részt.

További információ a műanyagmentes júliusról itt érhető el, míg az Európai Bizottság „Készen áll a változásra?” kampányáról bővebb információk itt olvashatók.