Közösségi erdőépítés: Indul a MyForest

Publikálva: 2019-03-26 · Kategória: Hírek

Magyar civilek faültetéssel kívánják felvenni a harcot a klímaváltozással szemben. A MyForest – közösségi erdők elnevezésű projekt a faállomány növelésével szeretne tenni a globális felmelegedés ellen.

Az elképzelés Gayer Zoltán médiakutató és szociológustól származik, aki társaival együtt tenne a Földért. A kezdeményezés alapötlete, hogy a szervezet megvásárol egy hektár mezőgazdasági földet, átmínősítteti, befásítja, majd eladja. A befolyó összegből újabb földeket vásárol, ahová a civilek újabb fákat tudnak ültetni. Az ültetés során bárki hozhatja a saját fáját, illetve a MyForest is biztosít facsemetéket. A legjobb választás az őshonos, gyorsan növő fajták. Az ötletgazdák a későbbiekben egy applikációt is létrehoznának, amelyen keresztül minden civil nyomon követheti, hogy hol van az általa ültetett fa.

Idén tavasszal 22 millió facsemete elültetését tűzte ki célul a kormány annak érdekében, hogy hozzájáruljon a magyar erdők fenntartásához. Nagy István agrárminiszter az erdők világnapja alkalmából rendezett ünnepségen kijelentette, hogy a facsemeték elültetése 2000-2500 hektárnyi erdőterületet jelent. A tárca az erdőfrissítéssel és az erdőterületek növelésével hozzájárul a levegő tisztaságához és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.