Konzultáció az energiahatékonysági törvény változásairól

Publikálva: 2019-03-07 · Kategória: Hírek

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 2018. december 15-én kihirdetett módosításai adták az aktualitását annak a szakmai konferenciának, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tartott energetikai auditorok és energetikai auditáló szervezetek számára.

A MEKH jellemzően évente két alkalommal, illetve a jelentősebb jogszabály módosítások kapcsán konzultációs szakmai napot tart energetikai auditorok és energetikai auditáló szervezeteknek. A legutóbbi, március 1-jei rendezvényen a Hivatal munkatársai egyebek mellett bemutatták az Európai Uniós energiahatékonysági és az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelvek, illetve az energiaunió irányításáról szóló rendelet változásait. A jelenlévők előadást hallgathattak meg a hazai energiahatékonysági törvény módosításairól, valamint az energetikai auditálási és energetikai szakreferensi tevékenység folytatásával összefüggő díjakról szóló 16/2018. (XII. 21.) MEKH rendeletről.

A Hivatal a hatósági feladatai mellett szakmailag is igyekszik elősegíteni Magyarország energiahatékonysági céljainak teljesülését, ennek keretében önálló weboldalt működtet energiahatékonysággal kapcsolatos információkkal. Itt érhetőek el az energetikai auditorok, energetikai auditáló szervezetek, szakreferensek és szakreferensi szolgáltatást biztosító szervezetek névjegyzékei is. A honlapon megújult a nagyvállalatok és a szakreferens igénybevételére kötelezett vállalatok éves adatszolgáltatásának benyújtásához készült nyomtatvány, amelyet szintén bemutattak a konferencia résztvevőinek. A MEKH munkatársai beszámoltak továbbá az energiahatékonysági beruházások társasági adó kedvezménye kapcsán, a Hivatalnak küldött adatszolgáltatások eredményeiről.

A nagy érdeklődésre tekintettel, meghívott előadóként dr. Borók Tímea, a Pénzügyminisztérium osztályvezetője, az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások során igénybe vehető társaságiadó-kedvezmény feltételeiről adott tájékoztatást.

A szakmai nap során a résztvevőknek nemcsak kérdéseiket nyílt alkalmuk feltenni, de elmondhatták szakmai és az adatszolgáltatási kötelezettségüket érintő technikai javaslataikat is.

Pálffy Anikó – EU stratégia és jogszabályi keretek

Németh Matild – Az energetikai auditálás és az energ. szakreferensi tev.-el összefüggő elj. gyakorlat

Ringhoffer Őrs – Aktualitások a hivatal energiahatékonysági tevékenységében

Dr. Zoboky Péter –  Az energiahatékonysági tv. 2018 dec. 15-én kihirdetett változásai

Baráth Géza – Aktualitások a TAO audit jelentések tapasztalatai és az éves adatszolg. új nyomtatványainak bemutatása

Energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezménye