Budapesten további 3000 LED világítótestet telepítenek

Publikálva: 2019-02-12 · Kategória: Hírek

Idén is folytatódik a budapesti közvilágítás korszerűsítése, az ősz végére további mintegy 3000 LED-világítótestet telepítenek. A tavaly megkezdett program első ütemében 4200 világítótestet modernizáltak, ami évente 27 millió forint megtakarítást eredményezett – derül ki Főpolgármesteri Hivatal közleményéből.

A „Budapest Smart City jövőképpel” összhangban a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. folyamatosan végzi a közvilágítás energiatudatos korszerűsítését, okos technológiák fogadására alkalmas világítótestek telepítését. 2018-19 folyamán 7000 világítótest LED-es korszerűsítésére kerül sor két lépcsőben.

A projekt megvalósítására – a főváros által rendelkezésre bocsátott nettó 709 millió forintból a korszerűsítésre – eddig 339 milliót használtak fel. A korszerűsítés első ütemének befejezése 195 kW összteljesítmény-csökkenést és több mint 800 000 kWh energiamegtakarítást eredményezett, ami már 2019-től kezdődően évente mintegy 27 millió forint megtakarítással jár ahhoz képest, mintha hagyományos nagynyomású nátrium lámpatestekkel történne a világítás. Idén is folytatódik a korszerűsítés, az ősz végére további mintegy 3000 LED-világítótestet telepítenek.

A felszerelt világítótesteket egy, a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott, szabványos csatlakozó aljzattal, valamint vezérelhető meghajtóval látták el. Ehhez könnyen csatlakoztatható bármilyen vezetékes, rádiófrekvenciás vagy mobiltelefon alapú távfelügyeleti, valamint le- és felszabályozó rendszer, ami további, a lakosság igényeinek megfelelő időszakos világításváltoztatást tesz lehetővé a jövőben.