Együttműködés a hatékonyabb energiafelhasználásért

Publikálva: 2019-02-06 · Kategória: Hírek

Hat megyei jogú város hangolja össze energetikai modernizációs törekvéseit a jövőben. Az energiafelhasználást egyebek mellett okosmérőkkel tervezik hatékonyabbá tenni.

Az együttműködési megállapodást Kaposvár, Dunaújváros, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg vezetői, illetve Palkovics László innovációs és technológiai miniszter írta alá hétfőn, Budapesten.

A városok célja az energia minél hatékonyabb felhasználása, az energiaköltségek folyamatos csökkentése, ennek érdekében az érintett településeken közös erővel okosmérő-rendszerre épülő beruházásokat hajtanak végre. Mindez jó példája annak, hogy a GDP-növekedésnek nem kell együtt járnia az üvegház hatású gázok kibocsájtásának bővülésével – mondta Palkovics László.

A miniszter megjegyezte, egy nemzetközi piackutató vállalat friss felmérése szerint globális szinten idén körülbelül 80 milliárd dolláros bevételt generálhatnak az okos városok fejlesztései, amelyek 2021-re elérhetik az akár 135 milliárd dollárt is. Megfelelő szabályozással és tudatos várostervezéssel csökkenthetők az éghajlatváltozás negatív hatásai – tette hozzá.

Az okos városok fejlesztésének többek között a részét képezi a vállalkozásfejlesztés, a közösségi közlekedés megújítása, a megújuló energiaforrások középpontba állítása, a városi zöld felületek kiterjesztése, a digitális szolgáltatások bevezetése a közszolgáltatásokban és a közigazgatásban, illetve a digitális közösségi hozzáférés kiszélesítése.

[MTI]