A megújuló energiaforrások megelőzték a szenet Németországban

Publikálva: 2019-01-16 · Kategória: Hírek

A napelemek terjedése és egyes szénerőművek bezárása tette lehetővé, hogy az elmúlt évben Németország energiamixében nagyobb arányt képviseltek a megújuló energiaforrások, mint a szén.

A Fraunhofer Intézet számításai szerint a nap-, szél- és vízenergia, illetve a biomasszából előállított energia a tavalyi évben elérte a 40%-ot, megelőzve ezzel a szénből kinyert energiát, amely 39%-ot tett ki. A megújuló energiatermelés növekedését a napenergia-kapacitások 20%-os bővülése mellett, a szénerőművek bezárása és a kedvező időjárási viszonyok is elősegítették.

A német kormány kiemelt figyelmet fordít a villamosenergia-termelés egyensúlyának elérésére. Ennek legfőbb oka, hogy a több milliárd eurós beruházások ellenére, veszélybe került az az évtized végére kitűzött cél, miszerint csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. A zöld energia a jövőben még nagyobb részesedést érhet el Németország energiamixében, ugyanis Európa legnagyobb gazdasága a szén mellett fokozatosan szünteti meg a nukleáris energiaforrások használatát is.