Európai Bizottság: 2050-re meg kell valósítani a klímasemleges Európát

Publikálva: 2018-12-05 · Kategória: Hírek

Az Európai Bizottság november végén mutatta be a 2050-ig terjedő hosszú távú elképzeléseit, a „Tiszta bolygót mindenkinek” (A Clean Planet for all) stratégiát, amelynek célja a modern, versenyképes és klímasemleges Európa. A Bizottság stratégiája szinte minden uniós szakpolitikára kiterjed, és összhangban van a Párizsi Egyezmény célkitűzéseivel a globális hőmérsékletemelkedés jóval 2°C alatt tartása érdekében.

Az Európai Tanács 2018. márciusi felkérésére elkészített „Tiszta bolygót mindenkinek” stratégia célja bemutatni, hogy az Európai Unió hogyan tölthet be vezető szerepet a klímasemleges gazdaság kialakításában. A hosszú távú stratégia nem konkrét célokat tűz ki, hanem a jövőképet és az irányt jelöli ki, amely inspirálja a kutatókat, a vállalkozókat és az európai polgárokat az új és innovatív iparágak, vállalkozások létrehozására.

Az Eurobarometer novemberi felmérés alapján az európaiak 93%-a az éghajlatváltozást az emberi tevékenység következményének tartja, 85%-a pedig egyetért abban, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az energia hatékonyabb felhasználása gazdasági növekedést és munkahelyeket teremthet.

A cél, hogy a tiszta gazdaságra történő átállás társadalmilag igazságos legyen, és fokozza a globális piacokon az EU gazdaságának és iparának versenyképességét, biztosítva a magas színvonalú munkahelyeket és a fenntartható növekedést Európában. Egyúttal hozzájárulva más környezeti kihívások, mint például a levegőminőség javításához vagy a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

Az éghajlatsemleges gazdaság felé vezető úton hét stratégiai területen szükséges a közös fellépés:

• energiahatékonyság;
• megújuló energiaforrások alkalmazása;
• tiszta, biztonságos és összekapcsolt mobilitás;
• versenyképes ipar és a körkörös gazdaságra történő átállás;
• infrastruktúra és összeköttetések;
• biogazdaság és természetes szén-dioxid-leválasztók;
• szén-dioxid elkülönítése és tárolása.

A „Tiszta bolygót mindenkinek” stratégiáról itt olvashat bővebben.