Vegyületből többletenergia

Publikálva: 2018-11-21 · Kategória: Hírek

Hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejleszt a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös projektjében 846,7 millió forint uniós támogatással. Az új reaktorral a légkör megnövekedett szén-dioxid koncentrációját lehet csökkenteni.

Az első, lezárult kutatási fázisban, nemcsak új katalizátorokat fejlesztettek, de új katalizátor-előállítási módszereket is kidolgoztak. Az eljárás segítségével a szén-dioxid megkötését olyan elektrokémiai átalakítás követi, amely során a vegyipar számára hasznos anyagok keletkeznek.

Szegedi Tudományegyetem

A kutatási program összefoglalója megállapítja, hogy a megújuló energiaforrásokat felhasználó technológiák elterjedését gátolja azok időszakossága, illetve az is, hogy a villamosenergia tárolására egyelőre nincs általánosan kielégítő megoldás. Az időszakosan megtermelt többletenergia kémiai tárolása egy, az ipari folyamatokba könnyen integrálható megoldást kínál. Az elektrokémiai tüzelőanyag-gyártáson alapuló eljárások egy lépésben képesek az adott helyen és időben megtermelt többletenergiát nagy energiájú vegyületekké alakítani, amelyek később és akár más helyszínen felhasználhatóak. Ilyen tüzelőanyag, vegyipari alapanyag a hidrogén vagy a metán és a szintézisgáz (szén-monoxid és hidrogén elegye).