Háztartási nagygépek cseréjére érhető el támogatás

Publikálva: 2018-11-05 · Kategória: Hírek

Az Otthon melege program keretében 2 milliárd forint értékben érhető el támogatás háztartási gépek modernizálására. A támogatási kérelmek régiónként eltérő időpontokban, 2018. november 5. és 19. között nyújthatók be.

Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára ismertette: a program célja, hogy a lakosság olyan hűtő, fagyasztó, valamint mosógép készülékeket szerezzen be, amelyek hozzájárulnak a rezsiszámlák csökkentéséhez. Az A+ kategóriában háztartásonként 25 ezer forintra, az A++-ban 40 ezer forintra, az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra lehet pályázni. A tárca számításai szerint attól függően, hogy ezek közül milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár 12-20 ezer forint megtakarítás is elérhető.

A pályázati kiírás és útmutató a https://hgcs2017.nfsi.hu/ weboldalon érhető el. A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban november 5. és 19. között lehet benyújtani, kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun a rendelkezési keret kimerüléséig.

Weingartner Balázs elmondta, hogy az Otthon melege programban mostanáig 10 alprogramot hirdettek meg. A pályázat eddig több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy 30 milliárd forint támogatással. A korszerűsítéseknek évente 260-270 millió kilowattóra lakossági energia-megtakarítás köszönhető, amely nagyjából 95 ezer, átlagos méretű magyar háztartás éves elektromos energiafogyasztása.