Konzultáció az üvegházhatást okozó gázok uniós kibocsátásának csökkentéséről

Publikálva: 2018-10-11 · Kategória: Hírek, Uncategorized

Az Európai Bizottság konzultációt hirdet az Európai Unió hosszútávú éghajlat- és energiapolitikájáról, az üvegházhatás okozó gázok csökkentési lehetőségeiről. A kérdőívet bárki kitöltheti. A felmérés eredménye fontos kiindulási pontot jelent majd az új hosszútávú uniós stratégia kidolgozásához.

Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése érdekében a globális hőmérséklet-emelkedést jóval 2°C alatt szükséges tartanunk. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) kapcsán együttműködő 178 ország ezért megerősítette a Párizsi Megállapodást. Az egyezmény az aláírókat felszólítja arra, hogy tartsák a Föld légkörének felmelegedését 2°C alatt, az iparosodás előtti mértékhez képest, valamint tegyenek erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 1,5°C-ot. A Párizsi Megállapodást ratifikáló országoknak 2020-ig be kell mutatniuk az alacsony üvegházhatásúgáz-kibocsátást támogató hosszú távú fejlesztési stratégiáikat.

Az Európai Unió a szakpolitikák, a jogalkotási eszközök és az európai költségvetésből finanszírozott támogatási programok révén jó úton halad a 2020-as célkitűzések elérése felé, ugyanakkor a 2030 utáni időszakra további intézkedésekre van szükség.

Az Európai Tanács, valamint az Európai Parlament felkérte a Bizottságot, hogy nyújtson be javaslatot a Párizsi Megállapodással összhangban lévő, az üvegházhatást okozó gázok uniós kibocsátásának csökkentésére irányuló hosszú távú stratégiára. Ennek vizsgálnia kell az EU hosszú távú dekarbonizációjából és a tiszta energiákra történő átállásából fakadó alapvető lehetőségeket és kihívásokat, melyek a következők:

  • a gazdaság modernizálása;
  • az életminőség javítása;
  • a tisztességes átmenet biztosítása és a társadalmi kihívások kezelése;
  • Európa újraiparosítása digitális, körkörös és a dekarbonizációt célzó innováció, valamint a tiszta mobilitás révén;
  • a piacok, a kereskedelem és a befektetések szabad, tisztességes és fenntartható globális versenyének támogatása; valamint
  • az EU globális vezető pozíciójának fenntartása a kulcsfontosságú geostratégiai és biztonsági kérdésekben.

A nyilvános konzultáció itt érhető el, a nyelv átállítását követően magyarul is kitölthető.

A kérdőív különböző részei többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről, a fogyasztók által kiváltott hatásról, a gazdasági tevékenységről, az energiáról, az erdők és a föld használatáról, az oktatásról és kutatásról, a finanszírozásról, a metatrendekről (az átfogó tendenciákról), az érintett szereplőkről és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról tesznek fel kérdéseket.