Előrelépés Kaposváron: házhoz mennek a használt sütőolajért

Publikálva: 2018-09-28 · Kategória: Hírek

Magyarországon a használt sütőolajtól való környezetbarát megválás még nem terjedt el széles körben. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) ezért egy új pilot stratégiát dolgozott ki Kaposváron, hogy segítséget nyújtson a sütőolaj egyszerű és környezetkímélő ártalmatlanításához.

Bár a hulladékudvarokban és a MOL kutak egy részénél leadható a sütéshez-főzéshez használt olaj, a lakosság mégsem használja ki kellő mértékben ezt a lehetőséget. A használt sütőzsiradék több, mint 95%-a a kommunális hulladéklerakókban, szennyvíztelepeken vagy a földre kiöntve végzi, ami súlyosan károsítja a környezetet. Egy csepp használt étolaj akár ezer liter vizet is elszennyezhet, akadályozza a vízfelület oxigéncseréjét, illetve növeli a víz biológiai oxigénigényét.

Ezzel szemben a szelektíven gyűjtött és megfelelően feldolgozott sütőolaj környezetbarát bioüzemanyaggá alakítható, ami mérsékli a környezet terhelését. A használt sütőolajból előállított biodízel hozzájárul az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez és ezáltal a globális felmelegedés elleni küzdelemhez.

Az NHKV Zrt. új begyűjtési rendszerét Kaposváron tesztelik. A program keretében minden háztartás kap egy szagzáró, hőálló 3 literes edényt, amelybe a használt zsiradékot és sütőolajat önthetik a lakók. A családi házak esetében az edényeket a ház elől egy erre kijelölt kocsi szállítja el 1-2 havonta. A szállítás során egy csereedényt is biztosítanak a további használtolaj-tároláshoz. A társasházakban egy, a lépcsőházban elhelyezett intelligens tartályba kell önteniük a lakóknak az olajat. Ezek a tárolóedények olyan eszközzel lesznek felszerelve, amelyek mérik annak telítettségét, és továbbítják az adatokat egy központi szerverre. Ennek segítségével előre tervezhető az ürítés is.