Válts egy hétre a környezetért

Publikálva: 2018-09-12 · Kategória: Hírek

Idén szeptember 16. és 22. között rendezik meg az Európai Mobilitás Hetet, amelyhez eddig európa-szerte már közel 2 ezer település csatlakozott. A rendezvény immár 17. alkalommal fogja össze Európa városait, hogy népszerűsítse és egyben meg is valósítsa a fenntartható és környezetbarát közlekedést.

Az Európai Unió bármely tagországának települése jelentkezhet saját projektjével, amely természetbarát közlekedési módszereket szorgalmaz és felhívja a figyelmet a városi közlekedés nagymértékű környezetszennyező hatásaira. Köszönhetően a magas részvételi számnak, a kezdeményezés sikeresen hívja fel a figyelmet a tisztább, egészségesebb és fenntarthatóbb infrastruktúra jelentős szerepére.

Az Európai Mobilitási Hét évről évre népszerűbb Magyarországon is. 2017-ben több mint 200 település vett részt a programokban, amivel hazánk – közel ötven ország versenyében – a harmadik helyen végzett. Az Európai Mobilitási Hét kampány hazai koordinátora az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Idén Magyarországon szeptember 12-ig 268 település regisztrált különböző célkitűzésekkel. A kampányban részt vevők háromféle feladatkörből választhatnak:

– egyhetes program szervezése a 2018-as év fókusztémájával a multimodalitással  – “Mix and move!” szlogennel összhangban;
– legalább egy új állandó jellegű intézkedés meghozatala, amely hozzájárul az autóhasználatról a környezetbarát közlekedési módokra történő átállásra;
– Autómentes Nap szervezése: egy vagy több olyan terület lezárása az autóforgalom elől, amelyen aznap csak gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel lehet közlekedni.

A Mobilitási Héthez nemcsak önkormányzatok csatlakozhatnak, hanem bárki, aki kedvet érez, hogy hivatalában, iskolájában vagy akár szomszédjaival megvalósítson hasonló jellegű programokat (pl.: csoportosan menjenek munkába biciklivel), de része lehet az is, hogy megosztja a csapat sikerét az European Mobility Week hivatalos weboldalán a többi akció között.

További információk itt érhetők el.