Szeptember 1-jétől betiltják a halogén izzók árusítását

Publikálva: 2018-08-30 · Kategória: Hírek

Nem lehet tovább halogén izzókat forgalmazni az Európai Unió területén 2018. szeptember 1-jétől, azonban a fennmaradó készleteket a kereskedők még értékesíthetik. 60 év forgalmazás után a halogén izzókat az energiatakarékos LED izzók váltják fel.

A lépéstől a döntéshozók az üvegházhatású gázkibocsátás és az energiafogyasztás csökkenését várják. Az új típusú LED izzók a halogén izzóknál 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, élettartamuk pedig tízszer hosszabb, így a halogén izzók betiltása évente 48 TWh-val (ami például Portugália éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg) csökkenti az EU energiafelhasználását, és 15,2 millió tonna szén-dioxid kibocsátását előzi meg. A fogyasztók számára egy halogén lámpa lecserélése a LED izzó átlagos 20 éves élettartama alatt körülbelül 115 euró megtakarítást jelent.

Az energiafogyasztás 40%-áért az épületek felelősek, ezen belül a világításra fordított arány 15%. A LED izzókra történő átállással a világításra fordított energiafogyasztás a jövőben látványosan fog mérséklődni.

A betiltás részleteiről bővebb információk itt olvashatók.