A világon előállított élelmiszerek harmada a kukában végzi

Publikálva: 2018-08-23 · Kategória: Hírek

Évente 1,6 milliárd tonna, 1,2 milliárd dollár értékű élelmiszert pazarol el a Föld lakossága az ENSZ adatai szerint. Az élelmiszerhulladék mennyisége az egész világon előállított élelmiszerek egyharmadát is eléri. Az élelmiszerpazarlás mielőbbi megállítása a klímaváltozás elleni küzdelem miatt is fontos.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljának fontos eleme az élelmiszer-veszteség és a hulladék mennyiségének felére csökkentése 2030-ig. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete és a World Resources Institute kimutatásai szerint az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának 8%-áért felel az élelmezési hulladék. Az élelmiszerpazarlás mielőbbi megállítása így nemcsak a világ élelmezési problémáinak kezelése, hanem a klímaváltozás elleni küzdelem miatt is fontos.

A BCG létrehozott egy élelmiszer-veszteséget és hulladékot előrejelző modellt, amely alapján 2015-től 2030-ig évente 1,9%-kal fog növekedni a hulladék mértéke. 2030-ra az élelmiszer-veszteség elérheti az évi 2,1 milliárd tonnát és az 1,5 milliárd dollárt. Az élelmiszerpazarlás a világ legtöbb régiójában növekedni fog, különösen jelentős emelkedésre Ázsiában számítanak az elemzők.

A pazarlás az értéklánc minden lépcsőjénél jelen van, de a legnagyobb mértékben a termelésnél és a fogyasztásnál. A fejlődő országokban a veszteségek nagyrészt a gazdaságok nem hatékony termeléséből és a szállítás kezdetlegességéből fakad, míg a fejlett országokban a pazarlás a fogyasztási fázisban a legelterjedtebb.

A BCG szakértői szerint az élelmiszerveszteség a tudatosság növelésével, a szállítási infrastruktúra javításával, a partnerek közötti jobb együttműködéssel, a digitális technológiák alkalmazásával, valamint az élelmezési hulladék minimalizálását segítő szabályozás bevezetésével 700 millió dollárral csökkenthető 2030-ig.

A BCG ajánlásai itt olvashatók.