2022-ig velünk marad az extrém hőség

Publikálva: 2018-08-15 · Kategória: Hírek

Az idén tapasztalt világméretű hőhullámok egy francia és brit kutatók által készített tanulmány szerint 2022-ig mindennapjaink részévé válnak.

A CNRS (National Center for Scientific Research), a Southampton Egyetem és a Royal Netherlands Meteorological Institute által kifejlesztett új elemzési modell alapján a 2018-2022 közötti időszakban a globális felmelegedés még az eddig vártnál is melegebb időjárást fog okozni.

A Nature Communication folyóiratban megjelent tanulmány szerint az átlagos levegő hőmérséklete rendellenes mértékben magas lehet az elkövetkező öt évben – magasabb, mint a globális felmelegedésen alapuló klímamodellekből származó adatok. A kutatók által kidolgozott rendszer nem hagyományos szimulációs technikákat használ, hanem statisztikai módszereket alkalmaz a 20. és 21. századi éghajlati szimulációk elemzésére. Az új módszertan 1, 3 és 5 éves időtávokra sokkal pontosabban képes előrejelezni a várható időjárási anomáliákat, mint az eddig használt szimulációs modellek. A most lefuttatott modellek szerint az elkövetkező 5 éves időtávon nagy a valószínűsége az extrém meleg időszakoknak.

Egyelőre az új módszer csak globális átlagokra alkalmazható, azonban a tudósok dolgoznak a módszertan fejlesztésén, hogy regionális előrejelzéseket, és a hőmérséklet mellett a csapadék és az aszály trendjeit is képesek legyenek megbecsülni. A tanulmány megállapításairól bővebben itt olvashat.

A Földön az éves átlaghőmérsékletek folyamatos növekvő trendet mutatnak; az időjárási adatok 136 éve megkezdődött gyűjtése óta, az elmúlt 18 évből 17 év a legmelegebbek közé tartozott. A NASA adatai szerint a globális átlaghőmérséklet 2017-ben 0,9Celsius-fokkal volt magasabb az 1951-1980 közötti időszakhoz képest. További, a klímaváltozáshoz kapcsolódó adatok itt érhetők el.

A 2015. decemberi párizsi klímacsúcs résztvevői vállalták, hogy 1,5 C° belül tartják a globális felmelegedést az iparosodás előttihez képest, azonban egyre több kutatás jelzi, hogy a vállalt kötelezettségek nem elégségesek, további erőfeszítések szükségesek a kitűzött cél eléréséhez.