Környezetkímélő hűsölés

Publikálva: 2018-08-10 · Kategória: Hírek

A nyári hőségben sokan élvezik a ventilátor, illetve a légkondicionálók hűsítő fuvallatait. Vannak azonban egyéb alternatívák is, amelyek hasznosak lehetnek azok számára, akik nem rendelkeznek az előbb említett berendezésekkel, vagy csupán kiegészítő megoldásokat alkalmaznának.

Tippjeink nemcsak pénztárcabarátok, hanem energiahatékonyak is.

 1. Mossunk fel gyakrabban!
  A lakás teljes alapterületét hűthetjük hideg vizes felmosással.
 2. Csíptessünk fel vizes lepedőket!
  A függönyök helyére átmenetileg csíptessünk fel fehér színű lepedőket, amelyek beengedik a fényt, a Nap hősugarait viszont visszaverik. A lepedő a száradás során hőt von el a környezettől, ami elviselhetőbbé teszi a benti hőmérsékletet. Hasonló eredményt érhetünk el, ha a lakásban teregetünk.
 3. Alkalmazzunk hővisszaverő ablakfóliát!
  Az árnyékoló fóliákkal duplán jól jár az ember, ugyanis nyáron kint tartják a meleget, télen pedig nem engedik be a hideget, akárcsak a redőny.
 4. Éjszakára kapcsoljuk ki!
  Az elektromos berendezések – mint például a TV, laptop, számítógép, set-top-box stb. – stand-by üzemmódban is hőt termelnek. Ha éjszakára áramtalanítjuk ezeket az eszközöket, megkíméljük magunkat a forróságtól.

Hatékony légkondicionálás

 • Válasszuk meg helyesen a berendezés kültéri egységének elhelyezését. Lehetőleg napsugárzástól védett helyen rögzítsük vagy árnyékoljuk, és legyen
  biztosított a szellőzés, mert ha ez nem megfelelő, a gép amellett hogy tönkremegy, többet dolgozik, így többet fogyaszt.
 • Mielőtt bekapcsoljuk a berendezést, gondoskodjunk róla, hogy az ajtók, ablakok zárva legyenek, valamint a keletkező kondenzvíz akadálytalanul elfolyhasson.
 • Érdemes a klímát csak a legmelegebb órákban használni.
 •  A megfelelő hőfok beállítása is fontos! Ajánlott úgy beállítani a belső egységek termosztátját, hogy a külső és belső hőmérséklet között 6-7°C különbség legyen úgy, hogy a nyári időszakban a belső hőmérséklet 24-26°C körüli maradjon (a WHO ajánlása szerint ez az emberi egészségnek megfelelő hőfok).
 • A megfelelő hőérzetet nagyban befolyásolja a páratartalom. A levegő megfelelő páratartalma 40-60% közé esik. Érdemes erre is odafigyelni.A filterek rendszeres tisztítása (por, pollen, stb.) csökkenti az energiafogyasztást és a helyiségben tartózkodók egészségét is védi.