Idén is korábban érkezett el a túlfogyasztás napja

Publikálva: 2018-08-03 · Kategória: Hírek

2018-ban mindenidők legkorábbi dátumával, augusztus 1-jével következett be a túlfogyasztás napja. Ez azt jelenti, hogy az emberiség 212 nap alatt használta el a Föld egész évre szóló erőforrás-mennyiségét.

A Global Footprint Network elnevezésű nemzetközi kutatószervezet 2003 óta végez összehasonlítást, amely a természeti erőforrások megújulóképességét méri össze az emberiség erőforrásigényével. Azon a napon, amikor a két érték találkozik egymással, bekövetkezik a nemzetközi túlfogyasztás napja.

Csupán két évtized alatt odáig jutott a társadalom, hogy a túlfogyasztás napja két hónappal korábban köszönt be. Ettől a ponttól kezdődően a lakosság már a bolygó megújulóképességén felül fogyaszt, amely az ökoszisztémát károsítja. Ahhoz, hogy az emberi tevékenység jelenlegi szintje fenntartható legyen, egy év alatt annyi erőforrásra lenne igény, amennyit 1,7 Föld tudna nyújtani – közölte a The Guardian.

A jelenlegi helyzet azonban orvosolható. A Global Footprint Network szerint a politikai intézkedések hatékonyabbak, mint az egyéni erőfeszítések: a húsfogyasztás felére csökkentése 5 nappal, az épületek energiahatékonyságának növelése és az ipari termelés átalakítása 3 héttel, míg a széndioxid-kibocsátás mértékének felére csökkentése 3 hónappal későbbre tolná a túlfogyasztás napját.