Energiahatékonysági mutatók az Odyssee-Mure adatbázisban

Publikálva: 2018-07-17 · Kategória: Hírek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az európai uniós Odyssee-Mure projekt nemzetközi kapcsolattartójaként workshop keretében mutatta be az energiafogyasztási és energiahatékonysági mutatókat, valamint az energiahatékonysági intézkedésekhez kapcsolódó adatokat tartalmazó adatbázisokat.

Az Odyssee-Mure projekt célja, hogy a tagállami szervezetek és az Európai Bizottság számára is lehetővé tegye az egyes energiahatékonysági intézkedések eredményeinek folyamatos monitorozását, elősegítse a 2012/27/EU irányelv hazai jogrendbe való átültetését, illetve további célkitűzése az irányelv 2020-2030 időszakot érintő módosításának szakmai támogatása.

A MEKH nemzetközi kapcsolattartóként 2015 óta vesz részt az Európai Unió által finanszírozott projektben, amely két átfogó adatbázisból épül fel.

Az Odyssee alapját az energiafogyasztási és energiahatékonysági mutatók adják. Az adatbázis 31 ország több száz energiahatékonysági indikátorát tartalmazza, valamint lehetővé teszi az adatok elemzését és grafikus megjelenítését.

A Mure adatbázis az energiahatékonysági intézkedésekhez kapcsolódó adatokat mutatja be, amelyek segítségével megismerhetők az egyes végfelhasználói szektorokban alkalmazott intézkedések nemzetközi jó gyakorlatai, áttekinthetők az intézkedések típusai, az alkalmazott támogatási eszközök és azok hatásai.

A MEKH idei workshopjának célja az volt, hogy a hazai szakmai érintettek és az államigazgatás képviselői számára bemutassa az adatbázisokat, és értékelje az energiahatékonyság és az energiafogyasztás témakörében elért eddigi eredményeket.

A workshop PDF-dokumentumai a MEKH honlapjáról ezen a linken tölthetők le.