Egy New York városnyi területtel csökken az erdők mérete naponta

Publikálva: 2018-06-27 · Kategória: Hírek

Az erdőségeket műholdon nyomon követő Global Forest Watch szerint 2017-ben 29,4 millió hektár területen irtottak ki erdőket. Tavaly másodpercenként egy futballpályányi erdőterület, naponta New York város területének megfelelő, egy év alatt pedig egy Olaszországnyi méretű területen vágtak ki fákat.

Az erdőirtások mértéke 2003 óta, a trópusi esőerdők kivágásának mértéke pedig 2008 óta megduplázódott. Az erdők elpusztításának jelentős része Dél-Amerikában, azon belül is Kolumbiában, illetve Afrikában, főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban történt, míg Kínában és Indiában új erdőket telepítettek. Indonéziában ezzel szemben 60%-kal kevesebb erdő tűnt el tavaly, köszönhetően a kormányzati beavatkozásnak és a kevesebb erdőtűznek.
Az erdők eltűnése hozzájárul a globális felmelegedéshez, hiszen így évente nagyjából annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, mint amennyi az Egyesült Államok éves kibocsátása. Emellett az újratelepítés nélküli fakitermelés az egyik oka annak, hogy az elmúlt negyven évben a vadon élő állatok és növények közel felének megszűnt az élőhelye.

Az illegális erdőirtások oka, hogy a fák helyén jövedelmező mezőgazdasági tevékenységet lehet folytatni, általában szóját, olajpálmát termesztenek vagy szarvasmarhákat legeltetnek az így megművelt területeken – ismertette Frances Seymour World Resources Institute kutatója.

Az erdőterületek változásáról itt talál további információkat.