Egyezség a megújuló energiaforrások felhasználásának növeléséről

Publikálva: 2018-06-20 · Kategória: Hírek

A megújuló energiaforrások felhasználásának növeléséről született megállapodás az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács között 2018. június 14-én.

A megújuló energia jó Európa számára, és ma Európa jó a megújuló energiaforrásokban – közölte a megállapodás elfogadásakor Miguel Arias Cañete éghajlatváltozással és energiával foglalkozó biztos. A most elfogadott irányelv az Európai Bizottság által 2016. november 30-án bemutatott 8 részből álló Tiszta Energiacsomag második fontos eleme. Az épületek energiateljesítményéről szóló első irányelvet május 14-én fogadták el.

Az új szabályozási keret célkitűzése 2030-ra a legalább 32%-os megújuló részarány elérése. Az előrehaladást 2023-ig kell felülvizsgálni és a vizsgálat eredményétől függően a cél akár tovább is növelhető. Az új szabályozási keret lehetővé teszi Európa számára, hogy változatlanul vezető szerepet töltsön be az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a tiszta energia-átmenetben és a párizsi megállapodás által kitűzött célok teljesítésében.

Az egyezség főbb eredményei:

• 2030-ra 32%-os kötelező érvényű, megújuló energiára vonatkozó célkitűzés (felülvizsgálati záradékkal, amely lehetővé teszi a célkitűzés további növelését),
• javul a megújuló energiaforrások támogatási rendszereinek kialakítása és stabilitása,
• csökken az adminisztrációs kötelezettség,
• világos és stabil szabályozási keret az önfogyasztásról,
• a szállítási és fűtési/hűtési ágazatok hatékonyabb bevonása a célok teljesítéséhez,
• szigorodnak a bioenergia használatának fenntarthatósági követelményei.

A politikai megállapodást követően az irányelv szövegét hivatalosan jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. Miután az elkövetkezendő hónapokban mindkét társjogalkotó jóváhagyta a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv frissítését, az Unió Hivatalos Lapjában teszik közzé, és a megjelenés után 20 nappal lép hatályba. A tagállamoknak az új szabályokat a hatálybalépéstől számított 18 hónapon belül kell átültetniük a hazai jogrendbe.