Távfűtés-fejlesztési projektbe kezdett a FŐTÁV

Publikálva: 2018-06-14 · Kategória: Hírek

A FŐTÁV Zrt. megkezdte Budapest belvárosának bekapcsolását a távfűtésbe. Az Erzsébet hídon átmenő távhővezeték kiépítésének költsége megközelítőleg 5 milliárd, míg a teljes beruházás költsége 40 milliárd forintra tehető.

Idén decemberben már elindulhat a távfűtés a Főpolgármesteri Hivatal V. kerületi épületében. A beruházás teljes befejezésével – amelyet jövő tavaszra terveznek – további belvárosi fogyasztók csatlakozhatnak a fővárosi távhővezeték-rendszerhez.

A „Kéménymentes belváros” néven futó projekt a meglévő vezetékhálózatok bővítését tűzte ki célul. 2021-ig 51 kilométernyi vezetékpár kiépítését tervezik, amely a külvárosi területeken található hőkörzeteket kötné össze, az így létrejövő gyűrűből 2022-re elérhetővé válna az V. VI. VII., illetve VIII. kerület egy része. A lakások mellett olyan középületek ellátása is szerepel a tervekben, mint a Fővárosi Állat- és Növénykert, a városligeti múzeumok, valamint a Puskás Ferenc Stadion környékén található ingatlanok.

Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója szerint ez a fejlesztés az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb energetikai beruházása, amelyet uniós és saját forrásból fedez a társaság. Azt is kiemelte, hogy a távfűtés széleskörű elterjedése érzékelhetően csökkentené a légszennyezettséget Budapesten. A FŐTÁV számításai szerint 10 ezer gázfűtéses lakás távhőre állítása évente mintegy 6400 tonna szén-dioxid, valamint 11 tonna egyéb káros anyag kibocsátását kerülné el. A FŐTÁV szolgáltatása iránt, köszönhetően a kedvező költségeknek, folyamatosan nő az érdeklődés, ami hozzájárul az energiahatékonyságról szóló uniós irányelvek teljesítéséhez.