Energiatárolás: kihívások a célkeresztben

Publikálva: 2018-06-08 · Kategória: Hírek

Az energiatároló megoldásokra egyre nagyobb igény jelentkezik az időjárásfüggő energiatermelés és a háztartási kiserőművek terjedésével. A technológiai lehetőségek mellett érdemes számba venni azt is, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk az energiatárolás gyakorlati megvalósítása terén.

Egyebek mellett az energiatárolás technológiai, illetve jogi szabályozásának kihívásairól beszélt Beöthy Ákos, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) senior kutatója a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 konferenciáján.

A termelésnek nem kell folyamatosan a fogyasztáshoz alkalmazkodnia, a megoldás kulcsa az energiatárolásban van – hangsúlyozta előadásában Beöthy. A szakember úgy látja, a korábbi szivattyús – tárolós erőművek ma már nem igazán felelnek meg az új kihívásoknak. 2018-ra nemcsak, hogy elérte a gyakorlati alkalmazás határait az akkumulátoros energiatároló technológia, de egyúttal disztributív megoldások is megjelentek.

A kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy a tároló technikák térnyeréséhez egyelőre hiányoznak a rendeleti szabályozások. Megjegyezte, hogy ha az energiatárolást a fogyasztás és a termelés kombinációjaként értelmezik, akkor súlyos adókkal sújtható. A szabályozó környezet megteremtése komplex feladat, mert többféle területen jelenthetnek megoldást, amelyekre különböző szabályok vonatkoznak – emelte ki Beöthy.