Újdonságok a napelem-technológiában

Publikálva: 2018-05-25 · Kategória: Hírek

Az elmúlt években számos előremutató fejlesztés történt a napelemek gyártása, illetve a panelek által megtermelt villamos energia hatékonysága kapcsán. Az újítások egy része egyelőre csak koncepció, a tervasztalon várja a megvalósítást, vannak azonban olyan technológiák, amelyek már eljutottak a tesztelés szintjére.

Az első egyszerű napelemek szilíciumból készültek az ’50-es években, és a napfény 4 százalékát tudták csupán árammá átalakítani. Később, a folyamatos fejlesztések eredményeként sikerült a hatékonyságot 20 százalékra, majd laboratóriumi körülmények között körülbelül 27 százalékra növelni. Ez utóbbi értéket haladja meg egy nemrégiben napvilágot látott új technológia. Az EV Group munkatársai, illetve a Fraunhofer Társaság Napenergia Rendszerek Intézetének kutatói által kifejlesztett többszörös rétegű napelemek 33,3 százalékos hatékonysággal dolgoznak. Előnyük, hogy kompatibilisek a meglévő infrastruktúrával, ugyanakkor a gyártási eljárást még optimalizálni kell.

Forradalmi változást hozhat az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatói által fejlesztett napelem. A nap energiáját felvevő paneleket ebben az esetben egy 0,1 milliméternél is vékonyabb műanyag filmrétegre “nyomtatják”, amelynek nemcsak a felszerelése egyszerű, de – mint a fejlesztők állítják – a hagyományos napelemeknél több áramot termel még akkor is, ha nem adottak ideális fényviszonyok. A “game changer” ára szintén figyelemre méltó: nagyjából 2000 forintba kerül négyzetmétere. A technológiát már most nagy érdeklődés övezi a befektetők részéről, így remélhetőleg néhány éven belül a világ más részein is megjelenik majd.