Elfogadták a Tiszta Energiacsomag első irányelvét

Publikálva: 2018-05-16 · Kategória: Hírek

Az épületek energiateljesítményéről szóló módosított irányelvet (Energy Performance of Buildings directive, EPBD) az Európai Parlament április 17-i elfogadását követően az Európai Tanács is jóváhagyta. Ezzel megszületett az Európai Bizottság által 2016. november 30-án közzétett komplex Tiszta Energiacsomag első irányelve.

Az EPBD módosítás olyan intézkedéseket vezet be, amelyek felgyorsítják az épületfelújítások ütemét, ösztönzik az energiahatékonyabb rendszerek alkalmazását, ezáltal az új és felújított épületek energetikai mutatói jobbak, telepített rendszerei okosabbak lesznek. Az Európai Bizottság szerint a változások a felújítási és építési ágazatban munkahelyeket is teremtenek, hozzájárulnak az energiaszegénység leküzdéséhez és az otthonok kényelmesebbé tételéhez.

Az épületek energiahatékonysági követelményeivel kapcsolatos megállapodás főbb elemeiről bővebben itt olvashat.

Az elfogadott irányelvet napokon belül publikálják az Európai Unió hivatalos lapjában, amely a közzétételt követő 20 nap múlva lép hatályba. Ezt követően a tagállamoknak 20 hónapjuk lesz az irányelv rendelkezéseinek átültetésére.