A globális energiafogyasztás 2,1%-kal nőtt 2017-ben

Publikálva: 2018-04-11 · Kategória: Hírek

A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) márciusban publikált jelentése szerint 2017-ben 2,1%-kal nőtt a globális energiaigény. A növekedés üteme a világgazdaság fellendülése miatt csaknem kétszerese az előző évinek.

A növekvő energiaigény több mint 70%-át fosszilis energiahordozókból elégítették ki, a fennmaradó közel 30% megújuló energiaforrásokból származott. Emellett az energiaintenzitás javulása is lelassult. Ezek a hatások együttesen okozták, hogy három év után először, 1,4%-kal nőtt a globális szén-dioxid kibocsátás. Az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Mexikóban és Japánban ezzel szemben csökkent.

Az IEA 2017-es energia és CO2 jelentésének (Global Energy and CO2 Status Report, 2017) további megállapításai a következők:

  •  Az olaj iránti kereslet – a közlekedés és a petrolkémia növekvő igénye miatt – 1,6%-kal emelkedett, ami több mint kétszerese az elmúlt évtizedben tapasztalt átlagos éves növekedési ütemnek.
  • A fosszilis erőforrások közül a földgázfelhasználás nőtt a legnagyobb mértékben (3%-kal), amelynek csaknem egyharmadát Kína növekvő kereslete adta.
  • A szén iránti kereslet két év után ismét változást mutatott, körülbelül 1%-kal emelkedett, amit elsősorban az ázsiai széntüzelésű villamosenergia-termelés felfutása okozott.
  • A megújuló forrásból származó villamosenergia-termelés 6,3%-kal nőtt, elsősorban a szél, a napenergia és a vízenergia további térnyerése révén.
  • A villamosenergia-termelés 3,1%-kal, jelentősen gyorsabban nőtt, mint a teljes energiaigény. India és Kína együttesen a globális növekedés 70%-át adta.
  • Az energiahatékonyság fejlődése lassult, a globális energiaintenzitás javulása 2017-ben mindössze 1,7%-ra tehető, szemben az elmúlt három évben átlagosan jellemző 2,3%-kal.
  • A fosszilis tüzelőanyagok a teljes energiaigény 81%-át fedezték 2017-ben, ez az arány több mint három évtizede érdemben változatlan.

A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése itt érhető el.