Villamos energia alumíniumdobozból

Publikálva: 2018-04-05 · Kategória: Hírek

Egy tanulmány úgy becsüli, jelenleg a lerakóhelyekre kerülő alumínium italdobozok újrahasznosításával, akár egy 30 000 fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne.

A hulladékká vált alumínium italdobozok újrahasznosítása nemcsak gazdasági, hanem környezetvédelmi érdek is. A számítások szerint 95%-os energia-megtakarítás érhető el az elsődleges nyersanyagból – bauxitból elektrolízissel – gyártott fémhez képest.

Hazánkban évente 15 200 tonna alumíniumot használnak fel italok, jellemzően üdítők és sörök töltéséhez. A mintegy 1 milliárd darab alumínium italdoboznak azonban kevesebb mint fele (kb. 6 315 tonna) kerül szelektív gyűjtőbe, valamint újrahasznosításra, és annak ellenére, hogy ez az anyag végtelenszer újrahasznosítható, 50%-a hulladéklerakóban, 9%-a pedig hulladékégetőben végzi.

A Returcom Nonprofit Kft. tanulmánya szerint, ha a hulladéklerakóba és hulladékégetőbe kerülő mintegy 8 900 tonna alumíniumdobozt sikerülne 95%-os energia-megtakarítással újrahasznosítani, azzal akár egy 30 000 lakosú város, például Gödöllő éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne, vagy ugyanennyi mennyiségből 650 000 bicikli készülhetne.