Napelemes projektet indít az MVM Csoport

Publikálva: 2018-03-20 · Kategória: Hírek

A Solar Projekt keretében 110 naperőmű építésébe kezd idén az MVM Csoport, melyek 50 ezer háztartás villamosenergia-szükségletét képesek biztosítani megújuló energiából.

A beruházás 7 önálló projektből áll.  A 110 napelemes erőmű által megtermelt villamos energia több mint 110 GWh/év, amely körülbelül 50 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét képes fedezni. Felsőzsolcán és Pakson két nagyobb (20-20 MW) teljesítményű naperőmű, a többi elosztói engedélyes működési területén pedig 108, egyenként 0,5 MW-os teljesítményű fotovoltaikus erőmű épül. A tervek szerint a felsőzsolcai erőmű már 2018 nyarán megkezdheti kereskedelmi üzemét.

A projektek amellett, hogy hozzájárulnak az energiaellátás biztonságához, a hazai energiatermelés EU-s és nemzetközi éghajlatvédelmi célkitűzéseivel is összhangban állnak. A fosszilis erőművek helyett épülő fotovoltaikus erőműveknek köszönhetően a szén-dioxid kibocsátás csökkenése is megvalósul.

A két nagyobb beruházás tervezett költsége külön-külön 9 milliárd forint, az öt további projekt költsége – függően az erőművek számától – projektenként 5 és 7 milliárd forint közé esik. A beruházás költségeit részben uniós források, részben pedig az MVM Csoport forrásai fedezik.