Az IEA is kiemelten kezeli a fenntartható fejlődést

Publikálva: 2018-03-06 · Kategória: Hírek

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2017. évi energetikai összefoglalójában (World Energy Outlook 2017) első alkalommal mutatta be új, Fenntartható Fejlődés Forgatókönyvét (Sustainable Development Scenario).

A forgatókönyv a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek megfelelően csökkenti a CO2 kibocsátást, emellett felveszi a harcot a légszennyezés ellen, és biztosítja az energiához való hozzáférés lehetőségét.

A Fenntartható Fejlődés Forgatókönyvben foglaltak eléréséhez a Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint mindössze 15%-kal több addicionális beruházás szükséges, amelynek kétharmadát a villamos energia termelésre és a hálózatokra kell fordítani. A forgatókönyv szerint 2040-re a világ  energiaellátó rendszerei kétszer olyan hatékonyak lesznek mint ma: 3 250 GW-nyi naperőmű kapacitás épül ki, 875 millió elektromos járműlesz és 580 bcm-mel lesz magasabb a földgázigény.

A jelentés kitér a közelmúlt energetikai fejleményeire is: a tiszta technológiák beruházási költségeinek rohamos csökkenésére, az elektrifikáció globális térhóditására, valamint az Egyesült Államok palagáz és palaolaj forradalmára, illetve azok hatásaira.

A jelentés itt érhető el.