LIFE CLIMA: éghajlat-politika okosan

Publikálva: 2018-02-08 · Kategória: Hírek

Megjelent 2018 első LIFE CLIMA Kisokosa. A 14 oldalas dokumentumban a szerzők azokat az alapvető fontosságú információkat, határidőket és javaslatokat gyűjtötték össze, amelyek elengedhetetlenül szükségesek egy sikeres LIFE pályázathoz az Éghajlat-politika alprogramban.

Az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikai programja (LIFE) az uniós környezet-, természet- és éghajlatvédelmi célkitűzések hatékonyabb megvalósításához kíván hozzájárulni. A LIFE két, külön költségvetéssel rendelkező alprogramja közül az éghajlat-politikával kapcsolatos három kiemelt területre koncentrál: az éghajlatváltozás mérséklése, alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz, illetve éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatás.

Az éghajlatváltozás mérséklése (Climate Change Mitigation, CCM) keretében megvalósuló projektek egyebek mellett hozzájárulnak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdasághoz vezető átmenethez, illetve egyéb uniós üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátás-csökkentési célkitűzésekhez. Az ÜHG-kibocsátás csökkentésére irányuló uniós szakpolitika és jogszabályok, valamint ezekhez alkalmazkodva a LIFE program célterülete között szerepel a megújuló energiák (Megújuló Energia Irányelv – 2009/28/EK) vagy az energiahatékonyság (Energiahatékonysági Irányelv – 2012/27/EU) is.

A LIFE CLIMA Kisokos olyan kérdésekben segíti információkkal az érdeklődőket, mint

– a LIFE Éghajlat-politika alprogram kiemelt területei és ezek célkitűzései,
– a LIFE Éghajlat-politika alprogram 2018. évtől érvényes többéves prioritási témái,
– milyen menetrendet érdemes követni 2018 szeptemberében a LIFE pályázatok benyújtásánál,
– vagy miként lehet kapcsolatba lépni a LIFE Klímapolitikai Csapattal.

További információk a LIFE programról és pályázatokról a program weboldalán olvashatók, a 2018. év első LIFE CLIMA Kisokosa elérhető ITT.