Nő a megújulóenergia-termelés

Publikálva: 2018-01-25 · Kategória: Hírek

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint 2016-ban a világszerte termelésbe állt erőművek kétharmada megújuló alapú volt. A növekedés motorját a naperőművek terjedése adta.

A közelmúltban Szaúd-Arábia 7 milliárd dollárt különített el megújuló energia projektekre. Az arab ország megújuló energia fejlesztésért felelős hivatalának vezetője úgy nyilatkozott, hogy idén nyolc projektre írnak ki pályázatot. Ezek összesen 4,1 GW kapacitást tesznek ki, amelyből 3,3 GW-ot a napenergia, 800 MW-ot pedig a szélenergia hasznosítása képvisel. A pályázat nyertesei a projekteket maguk finanszírozzák és a kormány a megtermelt energia megvásárlását 25 évre garantálja. A királyság célja, hogy 2023-ra elérje a 9,5 GW beépített nap- és szélerőművi kapacitást. Szaúd-Arábia és a többi közel-keleti olajtermelő ország az egyre növekvő energiaigények fedezése érdekében a megújuló energia felé fordul.

2017-ben a dán-német TenneT TSO tengeri szélerőművi kapacitása 5,3 GW-ra emelkedett Németország területén. Ezzel a német északi-tengeri szélenergia-termelés 2017-ben 47%-kal nőtt az előző évhez képest, amely immáron az össznémet szélenergia-termelés 15,9%-át teszi ki. A tengeren termelt szélenergia szárazföldi hálózatba juttatása érdekében tíz projektjük már teljesült, további kettő pedig várhatóan 2019-re fejeződik be. A 2025-ig tervezett újabb 4 hálózat-összekapcsolással az északi-tengeri német átviteli kapacitás 10 GW fölé fog emelkedni.