Megújuló energia átruházásáról állapodott meg Luxemburg

Publikálva: 2017-12-14 · Kategória: Hírek

Luxemburg 2020-as megújuló energia részarányának egy részét statisztikai átruházással kívánja elérni, amihez megkötötte első megállapodásait.

A megújuló energiáról szóló 2009/28/EK irányelv célul tűzte ki, hogy az Európai Unió egésze 2020-ra elérje a 20%-os megújuló energia részarányt. Ehhez a tagállamoknak teljesíteniük kell az előírt részarányaikat.

Annak érdekében, hogy az irányelvben megállapított célkitűzések teljesítésének költségeit csökkenteni, illetve a teljesítés hatékonyságát növelni lehessen, az Európai Bizottság lehetővé tette, hogy a tagállamok a más tagállamokban felhasznált, megújuló energiaforrásokból származó energiát saját nemzeti célkitűzéseikbe beszámítsák. A felek megállapodásokat köthetnek megújuló energiaforrásokból előállított, meghatározott mennyiségű energia egyik tagállamból a másikba történő statisztikai átruházásáról.

Az első statisztikai átruházásról szóló megállapodást Luxemburg és Litvánia kötötte 2017. október 26-án. Ennek keretében Luxemburg Litvániától vesz át megújuló energiát. Időközben a második statisztikai átruházásról szóló megállapodást is bejelentette Luxemburg, ebben Észtországgal is megegyeztek a megújuló energia transzferálásáról.

Észtország és Litvánia 2020-ban a kötelező érvényű célszámánál magasabb megújulóenergia-részaránnyal fog rendelkezni, ami megteremti a lehetőséget a statisztikai átruházásoknak.