Rendhagyó alternatíva a szénre

Publikálva: 2017-12-07 · Kategória: Hírek

Baromfiürülék lehet a szenet is kiváltó új energiaforrás. A szárnyasok ürülékét izraeli kutatók szilárd fűtőanyaggá alakították, amelynek felhasználása során összességében több energia keletkezik, mint amennyit az előállítás folyamata igényel.

[Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu]

Az innováció emellett igen környezetbarát. A szárnyasok ürüléke a környezet számára hasztalan és kórokozókat is tartalmaz. Az eljárással megoldódnak ezek a problémák és alternatív energiaforrássá alakítható a hulladék. A kutatás során azt is megfigyelték, hogy a növényi maradványokból készült bioszén előállítása több energiaráfordítást igényel, mint a baromfiürülék alapú hidroszéné. A módszer tehát kevésbé terheli a környezetet, és mérséklődik az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az előállításnál a hidroszént úgynevezett hidrotermális karbonizációval, az ürülék 250 Celsius-fokra történő felmelegítésével nyerik ki. Az eredmény egy szénhez hasonló, szilárd halmazállapotú tüzelőanyag. A villamosenergia-termeléshez használt szén tíz százalékát kiváltaná, ha a jövőben a világ összes szárnyasának ürülékét átalakítanák hidroszénné – mondta Amir Gross, a Beér-Seva-i Ben Gurion Egyetem munkatársa.