Egyre olcsóbb a megújuló energia

Publikálva: 2017-12-06 · Kategória: Hírek

Egy kínai napenergia projekt keretében a villamos energia ára 44%-kal csökkent, Indiában a szélenergia ára ért el rekord alacsony szintet idén októberben, Japánban pedig a napenergia-szektor támogatását csökkentették 28%-kal a múlt héten.

A nagy mértékű csökkenést a bevezetett versenyeztetéses ajánlattételi eljárások, az úgynevezett aukciós rendszerek okozták. Mindhárom országban egy aukciós rendszert hoztak létre, annak meghatározására, hogy mennyit fizessenek a tiszta energia előállítóinak. Míg korábban hivatalnokok számolták ki, hogy milyen összegű ösztönző szükséges ahhoz, hogy a szennyező technológiáról a tiszta technológiára térjenek át az energiaszektor szereplői, addig az új rendszerben a tiszta energiaforrás építői tesznek ajánlatot a projektjük megvalósításához szükséges legkisebb összegre. A legalacsonyabb összegű ajánlatot adó a nyertes. Az árveréses rendszer garantálja, hogy csak a leghatékonyabb technológiával, a legjobb építési móddal, a legkedvezőbb finanszírozással és erős ellenőrzéssel rendelkező projektek valósuljanak meg.

Magyarországon 2017. január 1-jével lépett életbe a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására szolgáló Megújuló Támogatási Rendszer (METÁR). A METÁR támogatások alapvetően pályázat, aukció keretében kerülnek kiosztásra, amelyek kiírásáról a nemzeti fejlesztési miniszter dönt. A pályázatok kiírója és lebonyolítója a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A METÁR támogatási rendszerről bővebb információ itt érhető el.