Hazai győztes Európa legnagyobb energetikai startup versenyén

Publikálva: 2017-11-29 · Kategória: Hírek

Idén a magyar Heatventors nyerte meg az innovatív energetikai fejlesztésekkel foglalkozó startupok számára megrendezett nemzetközi versenyt, a PowerUp!-ot. A budapesti nagydöntőn – a 24 közép-európai ország 158 csapata közül kiválasztott – 12 vállalkozás mutathatta be megoldásait.

A Heatventors egy olyan innovatív fázisváltós hőtárolási megoldással nyerte el a zsűri szimpátiáját, amely kilencven százalékkal kisebb tárolókban és húsz-negyven százalékkal kevesebb energiaráfordítással képes ugyanazt a tárolást biztosítani, mint a vizes tárolók. Mindemellett a megtérülési ideje is igen kedvező, fél és két év közti időintervallumra tehető. A technológia fűtési-, fagyasztó- és megújuló-rendszerekhez, illetve naphőerőművekhez is használható.

A zsűri elnöke szerint a győztes csapat választ ad az energiaipar egyik legégetőbb kérdésre, hogy miként lehet az új és hatékony energiatárolást megteremteni. Az első helyezettnek járó 20 ezer eurós nyeremény mellett a Heatventors lehetőséget kap arra is, hogy részt vegyen az InnoEnergy Highway támogató programjában.

A második helyezettnek járó díjat a máltai FLASC vehette át, harmadik helyen pedig a cseh VIA ALTA végzett.