23. ENSZ klímakonferencia: nem elégségesek az eddigi vállalások

Publikálva: 2017-11-20 · Kategória: Hírek

Közel 200 ország 25 ezer küldöttje vett részt a Bonnban megrendezett konferencián, ahol a párizsi klímaegyezmény végrehajtásáról tárgyaltak.

A klímaegyezmény legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a Föld légkörének középhőmérséklete ne növekedjen 2°C-t meghaladó mértékben az iparosodás előtti szinthez képest. A megvalósítás érdekében az egyezmény részesei nemzeti és tagállami vállalkozásokat tettek, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. A konferencia során huszonhét ország és az Egyesült Államok két állama csatlakozott ahhoz az összefogáshoz, amelynek célja, hogy 2030-ig szakít a szénalapú villamosenergia-termeléssel – optimista becslések szerint a jövő évi lengyelországi klímacsúcsra már ötvenre nőhet a tagországok száma.

A klímakonferencián Német- és Franciaország további intézkedésekre hívta fel a figyelmet. Angela Merkel szerint a Párizsi Megállapodás csak a kezdet, és már most látni, hogy az eddigi vállalások nem lesznek elegendők. Németország legfőbb célkitűzése, hogy 2050-ig csaknem teljesen átálljon a klímasemleges működésre, de a nemzetközi klímavédelmi törekvésekhez is hozzá kívánnak járulni. Franciaország a megállapodás sikeréhez valamennyi széntüzelésű erőművének bezárásával kíván hozzájárulni. Emmanuel Macron az Európai Unió tagállamok összefogását sürgette, kiemelve hogy az EU-nak az egyezményből távozó Egyesült Államok helyére kell lépnie.

A konferenciaszervezők igyekeztek minden idők leginkább környezetbarát kongresszusát megrendezni. A vendégek ételeit a régióban termelt bioélelmiszerekből készítették, továbbá minden résztvevő kapott egy kulacsot, ezzel is csökkentve a műanyagpohár használatának gyakoriságát. A belváros és a tanácskozás helyszíne között elektromos meghajtású buszok segítették a közlekedést, valamint hatszáz kerékpárt is biztosítottak a résztvevők számára.

A konferencia honlapja ide kattintva érhető el.