Környezettudatosság vagy kényelem?

Publikálva: 2017-11-14 · Kategória: Hírek

Egy friss felmérés szerint a fiatalok szeretnének ugyan hozzájárulni a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz, a többség azonban nem mondana le a kényelméről, például az autóhasználatról.

A mostani iskolások, fiatal felnőttek 74 százaléka tömegközlekedéssel vagy gyalogosan jár (ha éppen nem a családdal utazik), de ezt inkább autó híján, azaz kényszerből teszi – írja a Magyar idők egy friss kutatásra hivatkozva. Bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezett fiatalok 37 százaléka választja a biciklizést, még ha ezt 70 százalékuk a környezetvédelmi szempontok helyett sokkal inkább sportos megközelítésből is teszi. A jövő nemzedéke azonban többet szeretne autóval közlekedni, ennek terhére pedig elhagyná a tömegközlekedést.

A felmérésből kiderült az is, hogy az 1980 és 1995 között születettek 54 százaléka, a náluk idősebb generáció 45 százaléka, míg az 58–77 évesek 48 százaléka jár tömegközlekedéssel vagy gyalog. Ennek megfelelően az 1960 és 1979 között születettek használják leginkább az autót, ennek a korosztálynak az 53 százaléka választja ezt a közlekedési eszközt.

Ami a szelektív hulladékgyűjtést illeti, a fiatalok esetében a következő kép mutatkozik: a papír különválogatására 66 százalékuk ügyel, míg az üveg szelektálására 62 százalékuk fordít hasonlóan nagy figyelmet (azért is, mert vonzó számukra a visszaváltásért kapott pénz lehetősége), illetve jól tudják, hogy a szerves hulladékot is érdemes különválogatni, esetleg komposztálni. A műanyaggal és a fémmel kapcsolatban már kevésbé lelkesek, de ennek oka az is lehet, hogy nem minden lakóközösség rendelkezik a közelben ezekre specializált tárolókkal.