Okosmérőkre váltanak Írországban

Publikálva: 2017-10-04 · Kategória: Hírek

Az ír szabályozó hatóság tervei szerint 2019-ben indul a program – a költségek a fogyasztókat terhelik.

[Forrás: www.uswitch.com]

Elfogadták a javaslatot, mely szerint minden háztartást és vállalkozást intelligens fogyasztásmérővel kell felszerelni Írországban. A program célja, hogy 2024-ig a 2,3 millió fogyasztó mindegyike okos mérővel rendelkezzen. A projekt költsége 1,2 milliárd eurót tesz ki, amely a fogyasztókat terheli.

Becslések szerint a fogyasztók éves számlái a kezdeti időszakban átlagosan 5,5 euróval lesznek magasabbak, ugyanakkor a későbbiek során akár háromszor-négyszer nagyobb összegeket is megtakaríthatnak az új technológiának köszönhetően. Az okosmérők lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy könnyebben nyomon követhessék villamosenergia-felhasználásukat, ezenkívül hozzájárulnak ahhoz, hogy a szolgáltatók személyre szabott tarifákat kínálhassanak a fogyasztóknak és pontosabban megtervezzék energiaigényüket. A mérők remélhetőleg hozzájárulnak majd a tudatosabb energiafogyasztáshoz is. A próbaidőszakban 8000 otthon kapott okosmérőt, és a vizsgált eredmények szerint 3%-kal csökkent számlájuk végösszege.

Írországgal közel egy időben más európai országok, Norvégia, Svédország, az Egyesült Királyság és Olaszország is elkezdte az intelligens mérőórák terjesztését.