Fenntartható Energia és Klíma Akciótervet fogadott el Sárvár

Publikálva: 2017-09-07 · Kategória: Hírek

Sárvár képviselőtestülete 2017. június 29-én elfogadta az első hazai Energia és Klíma Akciótervet, így az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és egy új, energiatakarékosabb struktúra megvalósítását tűzte ki célul. A terv keretében 2030-ra – a 2007-es bázisévhez képest – 40%-kal csökkentik a szén-dioxid kibocsátását.

A sárvári önkormányzat célja, hogy természettudatosabb, egészségesebb környezetet teremtsen lakosai számára. Ennek érdekében már az akcióterv elfogadását megelőzően is kiemelt figyelmet fordított a fenntartható településüzemeltetésre, 2015-ben például megvalósult Sárvár közel teljes közvilágításának cseréje korszerű, LED-es izzóval működő lámpákra. Az intézkedéseknek köszönhetően Sárvár 2007-hez képest már most is 10%-kal kevesebb energiát használ fel.

Az akcióterv elfogadását megelőzően részletesen felmérték Sárvár energetikai helyzetét, fogyasztásának szerkezetét, amelyek alapján számszerűsítették a várható eredményeket. A klímakockázat kapcsán kiemelt fontosságú volt a város sérülékenységének vizsgálata, az épületek, közterületek, egyben bizonyos társadalmi csoportok kiszolgáltatottságának felmérése, védelme és szükség esetén tájékoztatása is.

Sárvár az energia- és klímastratégiától csökkentett energiafelhasználást, alacsonyabb rezsiköltségeket és – a helyben felhasznált megújuló energiaforrások segítségével – az energiafüggőség csökkenését várja. Az akcióterv elfogadása emellett megkönnyíti Sárvár pályázását egyes európai uniós forrásokra.

 
 

Covenant of Mayors
Az Európai Bizottság támogatásával 2009-ben jött létre a Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors). Mára a kezdeti 350 településből 7582-re nőtt a tagok száma – olyan önkormányzatok, melyek elkötelezettek az energiatakarékosság és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett. A szervezethez egy Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv elkészítésével lehet csatlakozni. Az akcióterv kidolgozásával egy településszintű energetikai stratégiát fogadnak el az önkormányzatok, amely útmutató a stabil, versenyképes, fenntartható energiaellátás biztosításához. A kezdeményezést 2015-ben bővítették ki, létrejött a Polgármesterek Globális Klíma- és Energiaügyi Szövetsége, amelynek június óta Sárvár is tagja.