Berkley Egyetem: életet menthet a megújuló energia

Publikálva: 2017-09-04 · Kategória: Hírek

Csökkentené a betegségek és a korai halálesetek számát a megújuló energia szélesebb körben való elterjedése – ezt igazolja a Berkley Egyetem friss kutatása is.

A Berkley Egyetem kutatásai és a WHO becslése szerint a levegő szennyezettsége 7 millió korai haláleset okozója lehet. A leggyakoribb megbetegedések közé tartoznak a rák, a szív-, illetve légzőszervi megbetegedések. Az egyetem kimutatása szerint a megújuló források használatának ösztönzése egészséggazdasági haszonnal is járna. Az Egyesült Államokban például az éghajlati előnyök értékét 5 és 106 milliárd dollár közé, a megelőzött korai halálesetek számát 3 és 12 ezer közé becsülték. Összességében tehát a szél- és napenergia termelésének támogatása megtérülő kiadás – áll a tanulmányban.

Marc Jacobson és az egyetem munkatársai olyan tervet dolgoztak ki a világ 139 országa számára, amelynek segítségével elérhető lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának megszűntetése. Jacobson úgy véli, hogy a légszennyezettség, az éghajlati és energiabiztonsági problémák megkövetelik az azonnali átállást a megújuló energiaforrásokra. 2030-ra 80, 2050-re pedig 100%-os átállással elkerülhető lenne, hogy a bolygó átlaghőmérséklete az iparosodás előtti állapotokhoz képest 1,5 Celsius foknál többel nőjön. A szakértők úgy vélik, hogy a víz-, szél- és napenergia alkalmazása hozná a legtöbb hasznot és járna a legkevesebb kockázattal.

Ausztráliában eközben először foglalnak jogszabályba zöldenergiával kapcsolatos vállalást. Victoria állam 2020-ra 20%-ra, 2025-re pedig 40%-ra szeretné növelni a megújuló energiaforrások használatának arányát az energiaellátásban, ezzel párhuzamosan pedig 2034-ig 16%-kal szeretné csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Lily D’Ambrosio, az állam energiaügyeiért és klímaváltozással összefüggő feladataiért felelős minisztere úgy véli, „a jogszabályi megjelenítés jelzés a befektetőknek, hogy bátran belevághatnak az ezzel összefüggő beruházásokba és munkahelyteremtésbe”.