Tovább növekszik az elektromos autók támogatása

Publikálva: 2017-08-31 · Kategória: Hírek

A jogi személyeknél 5-ről 35-re emelkedik a támogatható elektromos autók száma, a költségvetési intézményeknél pedig nem lesz felső határ az ilyen beszerzéseknél. Az eddigi pályázói körön túl ügyvédi irodák, egyéni ügyvédek is igénybe vehetik a támogatást – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára.

[Forrás: Botár Gergely/kormany.hu]

Az NGM pályázati rendszere a vételár 21 százalékáig, legfeljebb 1,5 millió forintig támogatja a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon-gépjárművek beszerzését. 2016-ban a program keretében 2 milliárd forintot biztosítottak a fenti célra, mostanáig több mint 700 millió forint értékben közel 500 támogatásról döntöttek. Lepsényi István kijelentette: a kormány folytatja a direktösztönző programot, a támogatáshoz a következő évre is rendelkezésre állnak a szükséges források. A támogatható autók számának emelésével a kormány támogatja az elektromos taxik vásárlását, valamit az elektromos carsharing (közösségi használatú autó) további terjedését is.

Az elektromos autózáshoz szükséges infrastruktúra kiépítése megkezdődött, a tervek szerint a fontosabb főútvonalak mentén 80 kilométerenként épülnek nagy teljesítményű egyenáramú töltőállomások és a célállomásoknál normál töltők fogják várni az elektromos gépjárműveket – közölte az államtitkár. Az önkormányzatok 100 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatással létesíthetnek új elektromos töltőállomásokat, eddig 75 önkormányzat 443 töltőpontra vonatkozó pályázatát hagyták jóvá, összesen 535 millió forint értékben.

Az ELMŰ 15 új elektromos autóval bővíti flottáját
Több mint 200 millió forintot költött 15 új elektromos autó vásárlására az ELMŰ-ÉMÁSZ, a beszerzéshez az NGM 22,5 millió forintos támogatást adott. A flotta üzemeltetése érdekében a vállalatcsoport a telephelyein nyolc váltóáramú gyorstöltőt és három egyenáramú villámtöltőt is telepített, amelyek egy részét külső felhasználók is igénybe vehetik.