Fenntarthatósági projekteket díjaztak Brüsszelben

Publikálva: 2017-07-07 · Kategória: Hírek

Az Európai Bizottság kezdeményezésére minden évben megrendezett Fenntartható Energia Hét keretében idén is átadták az EU Fenntartható Energia-díjat.

[Forrás: http://www.eusew.eu]

Az elismerést olyan projektek nyerhetik el, amelyek kimagasló innovációt valósítanak meg az energiahatékonyság és a megújuló energia hasznosítása területén. A Brüsszelben megrendezett fenntartható energiagazdálkodással foglalkozó konferencián négy kategóriában hirdettek győztest.

A Fogyasztók kategória győztese az ír Home Energy Saving Kit projektje lett. A projekt legfontosabb célkitűzése érthetőbbé tenni a lakosság számára az otthonok energiafelhasználását. A Codema energiaügynökség a dublini könyvtárak segítségével összeállított egy könnyen használható, hat eszközből álló mérőfelszerelési csomagot, amit a lakosság bármely könyvtárból kikölcsönözhet. Az eszközök segítségével könnyen kiszűrhető a szigetelés hiánya, a szellőzés hibái, illetve a nem hatékony eszközök használata. A háztartások a felszerelésnek köszönhetően évente több mint 4000 kWh-val csökkenthetik az energiafogyasztásukat, így évente 450 eurót is megtakaríthatnak.

Az Üzleti kategória nyertese a szlovákiai Trebisov város Sinbio projektje lett, amely a megújuló biomassza fontosságára hívja fel a figyelmet. Egy központi biomasszakazán a szomszédos településekről érkező szalmát, szénát és egyéb fás anyagokat alakítja tiszta, megújuló energiává. A projekt során a hőeloszlással járó veszteségek 25%-kal csökkentek, a város megújuló energiafelhasználása jelentősen növekedett, a helyi széndioxid-kibocsátás évi 6100 tonnával csökkent, emellett hat új munkahely is létrejött.

A Közönségdíjat a Rodosz mellett fekvő Tilos-sziget kezdeményezése nyerte el, ahol az ország első hibrid, megújulóenergia-alapú akkumulátorállomásának megépítése kezdődik a nyáron. A projekt célja annak bemutatása, hogy a szigetek hogyan tudnak a drága és szennyező olajtartalmú energiaimporttól megszabadulni, a megújuló energia használatának növelésével. A körülbelül négyszáz lakossal rendelkező sziget jelenleg a szomszédos szigetről kapja a villamos energiát egy tenger alatti kábelen, amely azonban nagyon sérülékeny a felmerülő hibákkal szemben. Ennek megoldása érdekében a projekt kezdeményezői olyan akkumulátoros tároló rendszert terveztek, amely szél- és napenergiát használ.

A Közösségi kezdeményezések közül a szakmai zsűri az energiahatékony távfűtési és hűtési rendszerek fejlesztését célzó Celsius projektet díjazta. A projektben 65 európai város – és közvetve 40 millió lakos – vesz részt. A munkacsoport kidolgozza és megosztja a hő előállítására, szállítására és kezelésére szolgáló technológiákat, valamint az új rendszerek finanszírozási lehetőségeivel kapcsolatban is tanácsot ad.

A nyertes pályázatokról ide kattintva talál videókat és további információt.