Energiakövetek 2017: megvannak a nyertesek!

Publikálva: 2017-05-10 · Kategória: Uncategorized

Felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára hirdetett pályázatot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Az ünnepélyes díjátadón négy diák nyerte el az Energiakövet 2017 címet és a több százezer forintos ösztöndíjat.

Gyulánszki Zsuzsanna, Molnár Janka Sára, Nagy Bence és Csontos Csaba Péter.

Közel negyven pályázat beérkezésével zárult a MEKH Energiakövetek pályázata, amelynek fővédnöke dr. Dorkota Lajos, a Hivatal elnöke. A legfőbb elvárás az volt, hogy újszerűen és élvezetesen meséljen a fiataloknak az energiáról és az energiatudatosságról. A pályázatra egyperces motivációs videóval és egy tematikus tanóra vázlatával lehetett jelentkezni.

„Társadalmi felelősségvállalási programunk hangsúlyos eleme a fogyasztók energiatudatos szemléletének formálása. Olyan tehetséges szupertanár-jelölteket kerestünk és találtunk, akik élményszerűen, új szemszögből beszélnek a témáról, és ehhez a saját ötleteiken alapuló interaktív tananyagot is kidolgozták” – fogalmazta meg a program lényegét Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője.

A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékelte a zsűri: dr. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, Czippán Katalin, környezeti nevelési- és kommunikációs szakember, illetve a világ- és Európa-bajnok úszó, Cseh László.

Cseh László, dr. Dorkota Lajos, dr. Grabner Péter és Czippán Katalin.

A pályázatok magas színvonalára és az egyetemisták lelkesedésére való tekintettel az eredeti kiírásban megadott három Energiakövet helyett a zsűri négy olyan tanárszemélyiséget választott ki, akik Magyarország szupertanárai lehetnek – ők nyerték el a MEKH Energiakövete címet 2017-ben és a címmel járó 300 ezer forintos pénzdíjat:

Csontos Csaba Péter (ELTE TTK Geográfus szak, környezet- és tájkutató szakirány, 1. évfolyam)
Gyulánszki Zsuzsanna (Szegedi Tudományegyetem, fizika-matematika szak, 3. évfolyam)
Molnár Janka Sára (Eötvös Loránd Tudományegyetem, fizika szak, 1. évfolyam)
Nagy Bence (Eötvös Loránd Tudományegyetem, biológia-földrajz tanárszak, 4. évfolyam)

A nyertesek bemutatkozó kisfilmjei ide kattintva nézhetők meg. Az Energiakövetek 2017. szeptember 1. és december 31. között általános és középiskolákban tartják meg szuperóráikat országszerte. Felkészülésüket és az órákat bárki nyomon követheti a www.energiakovetek.hu honlapon.