Európai Bizottság: sikeres átállás, erősödő energiadiplomácia

Publikálva: 2017-02-02 · Kategória: Hírek

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint Európa jó úton halad az energetikai átállásban, és teljesíteni fogja a 2020-ra kitűzött céljait az üvegházhatású gázkibocsátás, az energiahatékonyság területén, illetve a megújuló energiaforrások használatában.

Az energiaunió helyzetéről szóló második jelentésében a Bizottság úgy fogalmaz, az EU a megújuló energiaforrásokat illetően tartja magát a tervekhez, hiszen az arányuk 2014-ben elérte az unióbeli teljes bruttó energiafogyasztás 16 százalékát. „A költségek szempontjából a megújuló energiaforrások már ugyanolyan versenyképesek, sőt sok esetben olcsóbbak is, mint a fosszilis tüzelőanyagok, az ágazat pedig több mint egymillió embernek ad megélhetést a kontinensen – mondta Miguel Arias Canete. Az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős uniós biztos kiemelte: Európa jó úton halad afelé, hogy teljesítse a 2020-ra kitűzött éghajlat- és energiapolitikai céljait. „A megújuló energiaforrásoknak köszönhetően a fosszilis tüzelőanyagok behozatalát 16 milliárd euróval sikerült csökkenteni.”

Az uniós biztos hozzátette: „Az energiaunióval kapcsolatos munka során kiemelt hangsúlyt fektettünk az energiadiplomáciára, hogy fokozzuk az energiaellátás biztonságát, növeljük az alacsony szén-dioxid-kibocsátású uniós technológiák exportját, és javítsuk az európai ipar versenyképességét.”