Energiatakarékos tippek: vízhasználat

Publikálva: 2016-12-02 · Kategória: Tippek

Ne csöpögjön a csap!
Egy csöpögő csap naponta több liternyi vízveszteséget okozhat, ezért fontos, hogy használat után jól zárja el a csapokat, illetve javíttassa meg, amelyik elromlott.

Fürdőkád helyett zuhanyzás
A takarékos zuhanyzáshoz lényegesen kevesebb víz elegendő, mintha teleengedett kádban fürödne.

Használjon kevesebb folyóvizet!
Hosszútávon jelentős összeget lehet spórolni azzal, ha mosogatás, fogmosás vagy zuhanyzás közben csak akkor nyitja meg a vízcsapot, ha tényleg szüksége van a vízre. Ha teheti, fogmosáskor engedje ki előre egy pohárba a szükséges vízmennyiséget. Mosogatásnál is csak az öblítéshez használjon folyóvizet.

A sugárszabályozó csappal spórolhat
A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében a csapokra érdemes víztakarékos rózsát, vagy az egyre gyakrabban használt sugárrendezőt, perlátort szerelni. Ez a vízcsapra szerelhető eszköz a kiáramló vízsugarat levegő-gyöngyökkel (pearl) dúsítja fel, ami több víz látszatát kelti és erősebb vízsugarat eredményez. A perlátor a levegőt a környezetből nyeri, így működtetése nem igényel pluszenergiát.

Takarékos víztartályok
WC-öblítéshez célszerű víztakarékos tartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszerelni, ami lehetővé teszi a vízmennyiség szabályozását.

Vízforralás: csak amennyi kell!
Csak annyi vizet forraljon a vízforralóban, amennyire szüksége van, hiszen több víz felforralásához, több villamos energia is szükséges. A tapasztalat azt mutatja, hogy a megmaradt vizet ritkán használjuk fel újra.

Megéri az energiatakarékos gép
Mielőtt megvásárolná új háztartási gépét, érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válassza az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályút. Mosógép, mosogatógép vásárlásakor javasolt megnézni, hogy a berendezés rendelkezik-e víz-, illetve energiatakarékos programmal.