Energiatakarékos tippek: sütés-főzés-vasalás

Publikálva: 2016-12-02 · Kategória: Tippek

Főzzön energiatakarékosan!
Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már végzett az előkészületekkel és az edény is felkerült a főzőlapra – a helység melegítésére viszont ne használja! Villanytűzhelyen csak síkfenekű edényben főzzön, de a kuktafazék is praktikus, mert a legtöbb étel esetében akár 30-40%-kal lerövidítheti a főzési időt. Ügyeljen a főzőfelület tisztaságára és arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén. Elektromos készülék esetében használjon a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt. Főzés közben fedje le az ételt, a forráspont elérése után pedig állítsa takarékra a tűzhelyet.

Használja tudatosan konyhai eszközeit!
Ha kisebb mennyiségű vízre van szüksége, inkább használjon vízforralót, illetve olyan konyhai kisgépet, amely speciálisan egy adott étel vagy ital elkészítésére alkalmas, mint például a tojás- vagy a kávéfőző. Kisebb mennyiségek esetében választhatja a mikrohullámú sütőt is.

Ügyeljen a sütő tisztaságára
Sütés előtt vegye ki a nem használt rácsokat, serpenyőket, és ellenőrizze, hogy a sütő ajtaja jól záródik-e. Mindig tartsa tisztán a sütőt, így jobban visszaveri a hőt.

Gondolkodjon előre!
Ha több ételt szeretne elkészíteni, célszerű egyszerre vagy egymás után megsütni azokat. Javasolt 5-10 perccel hamarabb kikapcsolni a sütőt, mielőtt teljesen elkészül az étel, legtöbbször az utóhő is elegendő a készre sütéshez. A meleget kiolvasztásra is használhatja, de a sütőajtót ne nyitogassa feleslegesen, mert ilyenkor nagy a hőveszteség.

Vasalás energiatudatosan
Ha szárítót használ és hamarabb veszi ki a ruhákat, a vasalás gyorsabb és kevesebb energiát igényel. Lehetőség szerint egyszerre nagyobb mennyiséget vasaljon, és válogassa ki az azonos hőfokigényű ruhákat, a szükségesnél nagyobb hőfokot azonban lehetőség szerint ne használjon.