Tavaly is nőtt a magyarországi zöldáram-termelés

Publikálva: 2016-11-28 · Kategória: Hírek

A megújuló és hulladékalapú villamosenergia-termelés 2015-ben tovább növekedett – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kötelező átvételi rendszer (KÁT) 2015. évi alakulásáról készített beszámolójából.

A hazai támogatási rendszer több eszközzel igyekszik elősegíteni az energia- és klímapolitikai célok elérését. Ennek részét képezi a működési támogatás rendszere, a hazánkban is alkalmazott kötelező átvételi (KÁT) rendszer, amely a megújuló, illetve hulladék alapú villamosenergia-termelést ösztönzi.

A kötelező átvételi rendszer keretében értékesített villamos energia mennyisége 2015-ben 2 438,24 GWh volt, ebből 2402,31 GWh volt megújuló alapú. Tavaly nem kedvezett az időjárás a vízerőműveknek, amelyek az előző évhez képest 23 százalékkal kevesebb villamos energiát termeltek. A vízerőművek termelés-csökkenését azonban ellensúlyozta a szél-, nap-, biomassza-, és hulladékot égető erőművek termelésének növekedése, így összességében az előző évhez képest 1,1 százalékkal nőtt a KÁT rendszer keretében értékesített energia mennyisége.

A teljes beszámoló a kötelező átvételi rendszer 2015. évi alakulásáról, illetve a korábbi beszámolók a MEKH honlapján olvashatók.

2. ábra – A KÁT keretében történő megújuló alapú villamosenergia-értékesítés megoszlása 2014-ben és 2015-ben (%) [Forrás: MEKH]

A KÁT keretében történő megújuló alapú villamosenergia-értékesítés megoszlása
2014-ben és 2015-ben (%)      [Forrás: MEKH]