Nemzetközi Energiaügynökség: a zöldáram termelésének üteme gyorsul

Publikálva: 2016-11-02 · Kategória: Hírek

Az áramtermelésen belül 28 százalékra nőhet a megújuló energia részaránya 2021-re – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss előrejelzéséből.

A világ árampiacán jelentős átalakulás zajlik, a megújulók egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a villamosenergia-termelésben, 2015-ben például minden egyes nap félmillió napelem panel települt. Ezt a gyorsuló trendet az IEA aktualizált előrejelzése is alátámasztja, amely szerint 2021-re a megújulók áramtermelésen belüli részaránya 28 százalékra nőhet, a 2015-ben jelzett 23 százalékról. A növekedés elsősorban a klímavédelmi politikák erősödésével és az alacsonyabb költségekkel magyarázható. A megújuló energiafelhasználás növelésében Kína továbbra is vezető helyen áll: az előrejelzés szerint öt éven belül itt működhet a világon telepített napelemek és szárazföldi szélerőmű-kapacitások több mint harmada.

grafikon01

[Forrás: www.iea.org]

Az IEA várakozásai szerint az elkövetkező öt évben a megújuló energiaforrások elterjedésének üteme jelentősen meghaladja majd a szénét, ami pedig a beépített kapacitásokat illeti, a megújulók már tavaly magasabb számot mutattak, ezzel a világon a legnagyobb áramtermelő forrást jelentették. Emellett a jelentés szerint az energiapolitikák várhatóan fennmaradó támogató jellege, az új piacok térnyerése, a pénzügyi támogatások és a technológiai innováció tovább csökkenthetik majd a költségeket.

Az eredményekkel kapcsolatban ide kattintva olvashat angol nyelvű érdekességeket, az EU energiastatisztikáit közérthető módon bemutató cikksorozatunkat pedig itt érheti el:

Interaktív statisztika
Interaktív Eurostat-jelentés II.: Az EU energiaforrásai
Interaktív Eurostat-jelentés III.: Milyen energiát fogyasztunk az EU-ban?
Interaktív Eurostat-jelentés IV.: kapcsolat az energiafogyasztás és a környezetvédelem között.