Fűtsünk okosan – hasznos tippek szezonkezdetkor

Publikálva: 2016-10-06 · Kategória: Hírek

Hivatalosan október 15-én indul a fűtési időszak, ám nem árt időben felkészülni, például hőtükörfóliák felszerelésével, a kémények átvizsgálásával, vagy akár a nyílászárók cseréjével. Így a rezsiköltségek is jelentősen csökkenthetők.

futs_okosan

Levegőtlen, túlfűtött szobák, huzatos, elöregedett ablakok, egész nap bukóra nyitva… – energiapazarló és költséges életképek, amelyek sajnos hagyományosan jellemzik a hazai háztartásokat. Egy friss felmérés szerint a lakosság mindössze negyede él energiahatékonysági szempontból korszerű ingatlanban, a magyarok 44%-a mégsem tervez semmilyen energetikai fejlesztést, elsősorban anyagi okok miatt. Pedig számos olyan módszer ismert, amelyek segítségével minimális ráfordítással is jelentősen javíthatunk otthonunk energiahatékonyságán – ráadásul a rezsiköltségeket is tovább csökkenthetjük.

Nagyon fontos például, hogy a szobákat ne fűtsük a kelleténél jobban, ugyanis a magas hőmérséklet csökkenti a levegő páratartalmát, ennek pedig különböző légúti megbetegedések lehetnek a következményei. Orvosi szempontból a lakás 20-22°C-os hőmérséklete ideális, alváshoz 18-19°C javasolt. Mivel egyetlen fok hőmérséklet-csökkentés 5-6%-os költségcsökkenést jelenthet, akár 30%-os megtakarítást is elérhetünk, ha 26-ról 21°C-ra állítjuk a termosztátot. A barkácsboltokban olcsón beszerezhető hőtükörfóliák is a hőnyerést segítik: az alumíniummal bevont fóliák a radiátorok mögé szerelve visszairányítják a meleget a szobába, így nem a falat fűtjük.

A megfelelő szellőztetés legalább ilyen fontos: a hosszú időre bukóra nyitott ablakok helyett sokkal hatékonyabb a rövid ideig, mindössze 4-5 percig tartó, de gyakran ismételt szellőztetés. Ezzel nemcsak a falak és a bútorok kihűlését kerülhetjük el, hanem a penészedést is megelőzhetjük. Fontos továbbá, hogy az őszi-téli időszakban is hasznosítsuk az ablakon besütő nap energiáját, illetve arra is ügyelni kell, hogy a fűtőtestek ne legyenek bútorokkal vagy vastag függönyökkel körülzárva, ezek ugyanis megakadályozzák a meleg levegő áramlását, ahogy a fűtőtesteken megülő vastag por is.

A Földművelésügyi Minisztérium „Fűts okosan!” honlapján, illetve az energiahatékonysági honlap Tippek menüpontjában további hasznos tanácsok olvashatók.